Hei alle treningsglade mennesker, og norsk ungdom!

Daglig får jeg emails fra veldig unge mennesker (ja, helt ned i 14/15-årsalderen) som ønsker å bygge muskler og legge på seg vekt, og mange vil sikkert påstå at man bare bør nyte tiden da man kan bøtte innpå med “så mye godteri og sjokolade man bare vil” – uten å legge på seg. Selv kjenner jeg imidlertid igjen følelsen disse unge menneskene nok sitter med, der jeg også selv slet med å legge på meg vekt i ung alder, og jeg mener det er viktig at vi trenere, og ikke minst media, også tar dette seriøst. Og ikke bare hjelper de som skulle ønske å gå ned i vekt… Personlig mener jeg denne gruppen i samfunnet vårt har blitt neglisjert, noe du blant annet ser gjennom kosten de yngste blir tilbudt på norske skoler i dag, arbeidsmiljøet de jobber i, og ikke minst hvordan stadig mer av gymtimene bare “forsvinner” fra timeplanen.. Og ingen kan påstå at jeg sier disse tingene for å tjene penger (da dette ikke akkurat er den mest “kjøpesterke” grupperingen i samfunnet..), men fordi jeg selv har vært der, og at jeg ønsker å gjøre mitt beste for nettopp å hjelpe disse unge menneskene med etter hvert å bygge sunne, sterke kropper. Og ikke minst sørge for at de ikke tar feil valg, eller blir rådet til å benytte seg av “kjappe løsninger” de senere vil angre.. 

Så stå på, ta tiden til hjelp, og bygg en sunn og sterk kropp!
Hilsen fra trener´n i Hollywood 

#trening #helse #gym #skole #ungdom #trene #media #trener #kost #mat #meninger #blogg #treningsbloggen 

Slik kvitter du deg med magefettet!

Mange er interesserte i å kvitte seg med overflødig fett rundt magen, men vet ikke helt hvordan de skal gå fram. Her er imidlertid mange av løsningene!

Daglig blir jeg kontaktet av mennesker som ønsker å kvitte seg med det berømmelige (og hatete)magefettet, og svært ofte ligger ikke selve problemet i at folk ikke trener hardt nok, men at man heller gjør noen enkle, men essensielle feilgrep. Jeg skal i denne artikkelen derfor prøve å sette et søkelys på hva nettopp det er, og hvordan DU bør trene for å kvitte deg med uønsket magefett! 

Les mer på: Corneliselander.com

Kardio eller styrke?
Debatten fortsetter, og der enkelte vil påstå at eneste måte å kvitte seg med det uønskede fettet på er ved å spise mindre og å utføre masse tradisjonell kondisjonstrening mener jeg man kan prøve å svette det av seg til en blir blå, men trener du ikke også med vekter og styrketrening ved siden av vil du vanskelig få det til! Kondisjons- og tradisjonell «fettfor- brennende» (kardiovaskulær) trening vil nemlig ikke alene gjøre jobben, og ved hjelp av en høyere prosentandel muskelmasse vil også forbrenningen naturlig øke. Selv i hvilemodus.. 

Les også: Tren mindre – forbrenn mer!

Overdrevent trening av kardio vil også bygge lite med muskler, kan slite ut kroppen, og potensielt ødelegge for optimal muskelvekst. Så ved å trene mindre (kardio) vil du altså kunne bygge mer muskelmasse, og dermed også forbrenne mer!

Hva er riktig mengde kardio?
Nå er det selvsagt ingen fasit på dette, og ethvert treningsprogram og oppsett bør derfor tilpasses hver enkelts ønsker og behov. Likevel har jeg noen generelle «regler» å følge slik at du lettere skal kunne komme i mål med dine treningsøkter:

– Kardioøktene bør aldri overstige mer enn ca.20min. av gangen (om målet er å forbrenne, og du ikke trener opp mot et maraton eller av andre grunner ønsker å ha en mer ekstrem utholdenhet). «Må» du trene mer enn dette er det fordi du trolig ikke har trent de første 20 hardt nok..

Les også: Lyst til å gå ned i vekt?

– Tren oftere og kortere, enn sjelden og lenge. Én av grunnene til at så mange kun klarer/ får tid til 1-2 treningsøkter i uka, er nettopp fordi en gjerne trener for lenge av gangen! En styrke- og kardioøkt bør feks aldri overstige 1 time (til sammen!), og det er mer hensikts- messig å få til 4-5 (eventuelt 6) økter i uka enn 1-2 som tar timer av gangen.

– Trener du spinning; ikke tråkk slik de fleste spinningsinstruktører anbefaler deg å gjøre; sakte og tungt, men hold alltid et hurtig tempo! Det samme kan oversettes til løping og sprint der du stort sett aldri bør trene saktegående «søndagstrening», slik mange liker å holde på med i timer av gangen. Igjen; tren heller kortere og hardere økter!

– Trener du styrke i kombinasjon med kondisjons-/fettforbrennende trening; begynn med styrketreningen – avslutt med kardio!

– Kortere, hardere kardiovaskulære økter er altså stort sett å anbefale. Intervalltrening kan være et smart valg der den aller beste, og mest intense er Geriljakardio

Håper det var noen interessante råd og tips her du kan dra nytte av, og at det eventuelt kan hjelpe deg på din ferd mot sommerformen 2014!


God ny uke fra Cornelis i LA!

#trening #helse #muskler #trene #gym #morgen #bilder #blogg #
sport #tren #godmorgen #blogg #treningsblogg #Cornelis 

Overvektige bør ikke få handikapp-plass

Nå diskuteres det om overvektige skal få handikapp-plasser i Norge, og min mening er at samfunnet vårt heller bør fokusere på faktisk å hjelpe framfor “å gi dem” et handikapp..

Nå blir det vel litt som å skyte seg selv i foten for en trener å skulle uttale seg om det er riktig eller galt å la overvektige få slike særordninger, og som en trener venn av meg sa til meg i LA her i går: – Ville du ikke heller foretrukket at disse personene fikk parkere rett utenfor døren, og så kom inn og trente med deg? Jo da, det er klart det (fra et businessmessig ståsted) høres attraktivt ut, men for de gjelder mener jeg at forslaget faktisk kan skade, og eventuelt gjøre vondt verre.

Les mer på: Corneliselander.com

Personlig ønsker jeg å få lov til å hjelpe så mange som mulig med å komme iform, og jeg har opp igjennom årene hjulpet mange med nettopp å finne en lettere versjon av seg selv (noe jeg håper på å få muligheten til å gjøre også i fremtiden), og selv om dette ved første øyekast kanskje kan høres ut som en god tanke og ide er jeg likevel uenig, blant annet med min venn Jørgen Foss´ argumentasjon. Og her er hvorfor:

La meg først gi deg en liten forklaring på mitt ståsted i saken, og hvorfor jeg mener dette så sterkt, og at det bare er en midlertidig, dårlig løsning vi bør styre langt unna. Her borte i statene har man nemlig operert med slike ordninger en stund, og samfunnet legger ellers til rette for å gjøre hverdagen så bedagelig som mulig for all og enhver – også for de med overvekt og fedme. Og dette på bekostning av å heller gjøre noe med selve kjernen i problemet – slik vi har hatt en tradisjon for i Norge. 

Det er for eksempel slik at du ofte treffer på personer i rullestol som rett og slett ikke har noe annet galt med dem enn noen kilo for mye (og nei, jeg snakker ikke her bare om personer med ekstrem overvekt), og som likevel fullt mulig både kunne gått og beveget seg uten problem. Selv ser jeg både titt og ofte overvektige på mitt lokale supermarkedet, som sitter “behagelig” på små lånte “handlebiler”, mens de gjør deres shoppingrunde..

Så hva blir resultatet av dette tror du? Jepp, du gjettet riktig; ytterlige [over-] vekt, og dårligere form og helse. Mange av overvekts problemene en ser her borte skyldes rett og slett at man ikke vil “face” problemene, og komme med konstruktive løsninger og ideer, og nå har det til og med gått så langt at man vurderer å gjøre det å omtale overvekt til et skjellsord…

Heldigvis er vi ikke der i Norge (enda), og jeg tror de fleste overvektige her til lands gjør alt de kan for å forandre livsstilen sin, og leve på beste og sunneste måte. Og Jørgen Foss´ tanker er nok bare godt ment, og jeg vet han virkelig brenner for å gjøre hverdagen til landets overvektige så “lett” og overkommelig som mulig, og det er klart de har mange utfordringer det er viktig å adressere og at vi som samfunn finner løsninger på. Nå er det også slik at det er forskjell på overvekt, og sykelig overvekt, og mens enkelte kanskje trenger en liten ekstra dytt for å komme igang med treningen og et bedre kosthold, er det andre igjen som gjør alt de kan, men som likevel vil ha vanskelig for å kunne komme ut av situasjonen. 

Likevel mener jeg altså (på et generelt grunnlag) at dette er feil vei å gå, og at effekten av et mer utbredt bruk av handikapp-plasser til overvektige i verstefall bare kan resultere i ytterlige å forsterke problemet!

Misforstå meg rett;, jeg er den første til å ha fulll forståelse for at det kan være store utfordringer å bevege seg rundt i hverdagen for personer med ekstremovervekt og fedme, og jeg skal heller ikke påberope meg å kunne sette meg 100% inn i hvordan det oppleves på kroppen for personene det gjelder. Vi trenere og andre skal derfor selvsagt være forsiktige med å komme med alt for bastante påstander og meninger, og de færreste av de som sliter med problemet har det på grunn av “latskap”, eller selvforskyldte faktorer. Likevel mener jeg det blir feil å skulle “tilrettelegge” for mye da jeg mener det i verste fall bare kan forsterke problemet, og skape ytterligere overvekt og flere med samme problem. I tillegg mener jeg det er viktig at vi heller snakker om løsninger for å forbedre de det gjelders levemåte, livsstil, og hverdag, framfor å komme med midlertidige løsninger som bare kan gjøre vondt verre – noe jeg altså mener at et handikapp pass kan medføre. Og at dette dessverre fort[ere enn vi aner] kan resultere i amerikanske tilstander også her hjemme på berget…

Cornelis 

#debatten #debatt #meninger #overvektige #fedme #helse #blogg #innlegg #nyheter 

Lyst på store, sterke armer?

Lyst på store, sterke armer? Vel, her er i såfall et forslag til program og oppsett du da kan følge!

Les mer på Corneliselander.com

1. Bicepscurl med stang
Det finnes mange varianter av bicepscurl der kanskje den tøffeste er med EZ-, eller rett vektstang. I dag viser jeg sistnevnte, og en av de viktigste tingene å huske på her er at du aldri lener deg bakover i løftet!

Slik gjør du: Ta tak i stangen med et underhåndsgrep, og hold med skulderbreddes avstand mellom hendene. Stå med en oppreist holdning, skuldrene nøytrale, rett i ryggen, og brystet litt opp og frem. Bøy i albueleddet og før stangen opp mot brystkassen, og «flex» biceps ordentlig sammen på toppen. Senk så stangen rolig og kontrollert tilbake til utgangsposisjon, før du igjen fører stangen opp mot brystkassen og repeterer.

2. Bicepscurl med manualer
Gammel slager som fortsatt holder koken, og som best av alt kan trenes hvor som helst (da alt du trenger er et par manualer, eller for eksempel to bøtter med vann).

Slik gjør du: Stå oppreist, mens du holder en manual/vekt på hver side av kroppen med håndflatene vendt inn mot overkroppen. Dra vektene oppover, mens du vrir underarmen i draget slik at hånd- flatene ender opp med å peke inn mot ansiktet ditt på toppen av øvelsen. Skvis (flex) muskelen ordentlig sammen på toppen, og slipp vektene kontrollert og sakte tilbake til utgangsposisjon igjen.

Viktig! Albuene skal holdes inntil overkroppen under hele bevegelsen, og du må IKKE lene deg bakover med ryggen for å hjelpe bicepsen med å løfte (da løfter du for tungt!). Overarmen skal også stå mer eller mindre helt stille under hele bevegelsen.

3. Dips (verdens beste øvelse for triceps..)

Kjør 2-3 sett med så mange repetisjoner du klarer, og gjerne med vektbelte for økt motstand. Prøv å implementere dips minst én gang i uka – uansett om det er i kombinasjon med bryst-, skuldre-, eller som en ren triceps-/armøkt. 

Les også: Er store armer viktig?


4. Cornelis´ Planke-pushups på Swissball

Dette går tilbake til dette jeg tidligere har nevnt med å utføre øvelser som ikke bare går direkte på overarmene, men som også tar på flere muskelgrupper samtidig. Og denne øvelsen både forbrenner, styrker mage og core, og vil i tillegg sørge for å bygge både brystkasse- og armmuskulatur! 

God fredag og helg fra Hollywood, og husk å trene hardt, kort, og riktig denne helgen! 
(og bruk gjerne noen av disse tipsene fra meg!)

Cornelis 

#trening #helse #blogg #treningsbloggen #fredag #helg #bilder #trene #iform #blogginnlegg #gym #innlegg #tren #weekend #gøy  

Skal du gjøre noe riktig i helgen?

Det er fredag, det er helg, og det er på tide å…

Jo da, jeg er fan av å gi kroppen hvile av og til, og mange av oss har busy hverdager med både skole og/eller jobb uka igjennom, og for de fleste kan ikke helgen komme kjapt nok. Men hva bruker du egentlig helgen til, og blir det virkelig nok hvile og restitusjon (og helst litt trening), eller er det bare fyll og “moro”? 

Les mer på: Corneliselander.com  

Jeg var trolig den første treningseksperten i Norge til å gå ut med hvor skadelig og farlig alkohol faktisk er for kroppen, og jeg kalte det (helt tilbake i 2005) for “som gift for kroppen” – noe jeg forøvrig fortsatt mener. Likevel er det ikke slik at jeg sier man ikke skal kunne kose seg litt av og til, og det er klart at ett glass (eller to) ikke gjør noen stor skade. Problemet er bare at vi nordmenn sjelden drikker så lite, og en ser at alkoholkonsumet i Norge fortsatt bare stiger, noe som er alarmerende! Særlig når du ser på helseutviklingen til nordmenn flest, og at vi stadig bare blir tykkere, sykere, og ikke minst slappere – noe jeg mener har mye med feil mat og ikke minst overdrevent inntak av alkohol å gjøre.

Nå har jeg tidligere fått kjeft for å komme med “ikke stuerene” -advarsler, og selv om Verdens Helseorganisasjon faktisk mener at sukker og ikke minst alkohol er svært skadelig og farlig er dette visst noe vi trenings- og helseeksperter i Norge ikke bør uttale oss om. Og jeg merker meg at ingen av mine kollegaer liker å advare mot dette (men kun er ute og [feilaktig] snakker om hvor farlig det er med litt proteinpulver..). 

Les også: Åtte tegn som peker mot alkoholisme

Så for å oppsummere til dere kjære lesere; ja, jeg mener alkohol er gift og skadelig for kroppen, og ønsker du å komme i ordentlig “sommerform” bør du styre unna! Alkoholen bryter ned kroppen, og ødelegger ikke bare der og da, men kan også potensielt ødelegge for flere (trenings-) dager i etterkant. Likevel mener jeg altså at det også er viktig å slappe litt av og nyte helgen, og jeg sier på ingen måte at du ikke skal kunne kose deg med ett glass eller to. Utfordringen ligger imidlertid i å la det bli med det, slik at du for eksempel kan komme deg på trening også i morgen..

God helg til dere alle fra Hollywood! (uansett om dere koser dere med litt for mye eller ei 😉 )
Cornelis 

#trening #fredag #helg #meninger #diskusjon #debatt #debatten #helse #kropp #blogg #nyheter #blogginnlegg #innlegg #trene  

Ny Barbie dukke et godt forbilde?

Folk har i lengre tid klagd over at Barbie-dukkene ikke bør være et forbilde for små barn, og det har derfor nå dukket opp en ny modell.. Men er den et bedre forbilde?

Les mer på: Corneliselander.com

Foreldre over hele verden har lenge klagd over at Barbie-dukkene ikke nødvendigvis symboliserer noe sunt, eller at det bør være noe ideal for unge barn å leke og sammenligne seg selv med. Artisten Nickolay Lamm har derfor kommet opp med han ser på som en mer «normal» versjon, og mitt spørsmål er rett og slett; er den nye dukken et bedre forbilde?

There´s a new Barbie in town..

Artisten har nå startet en kampanje for å få den produsert, og har så langt samlet inn rundt $150.000 til prosjektet. Les mer om det her.

Så hva mener du? Er den nye dukken med litt mer “valpefett”, og ikke fullt så tynne, lange bein et bedre forbilde å leke med for de minste? Kjør debatt i kommentarfeltet under! 

Cornelis i Hollywood 

#trening #helse #media #Barbie #leker #barn #unge #forbilde #blogg #meninger #innlegg #treningsbloggen #nyheter #bilder 

Ryggtrening for alle – uansett kroppsmål!

Her er ryggtreningen alle bør trene – uansett kroppsmål!

Ryggen din er involvert i så å si alt du gjør fra morgen til kveld, og personlig mener jeg derfor at musklene i ryggen er blant de viktigste vi har å trene, enten du jobber med bygg- og anlegg eller har en kontorjobb bestående av mye stillesittende arbeid. Ryggen tar også prosentvis opp mye av muskelmassen i kroppen, og ingen vil derfor kunne komme i toppform uten at denne også er prioritert!

Les mer:  Corneliselander.com

Pullups
Pullups er min personlige favoritt, da den trener så å si hele overkroppen med særlig fokus påTrapezius inferior part, RhomboideusTeres major, og ikke minst Latissimus dorsi (store ryggmuskel). Samtidig tar den også svært godt på magen, og vil i praksis være med på både å definere og å bygge rygg- og magemuskulatur. Så kort og godt en av grunnøvelsene du bare bør lære deg først som sist, enten du kjører den i fristativ (med egenvekt eller vektbelte), eller du velger å kjøre den i et apparat med støtte under knærne.

Slik gjør du: Start med et forholdsvis bredt overhåndsgrep, armene strake, og kroppen hengende strakt ned. Løft deg opp slik at haken er rett over stangen, og senk deg så kontrollert ned til utgangsposisjonen igjen.

Noen tips for å bli bedre (og sterkere) i pullups:
– varier med alt fra over- og underhåndsgrep, til bredere og smalere grep for aktivisere de forskjellige musklene i ryggen.
– få med deg en venn til å spotte, og push deg selv til nye høyder ved for eksempel å benytte et vektbelte på enkelte sett (slik at du venner deg til tyngre vekt og motstand slik at du etter hvert også klarer flere reps. når du kjører uten).

Les også: Vil du ned i vekt?

Markløft
På samme måte som du må bøye deg ned for å plukke opp bæreposene etter handleturen, eller på andre måter må løfte opp noe tungt fra bakken, kan markløft lett relateres til et vanlig liv også utenom treningssenteret. På grunn av dette blir den derfor også kalt en «funksjonell øvelse», som aktiviserer store deler av kroppen på en positiv måte. Strake markløft tar hovedsakelig på bakside lår og sete, mens vanlige markløft (med lett bøy i knærne) involverer mer av ryggstrekkerne.

Slik gjør du: Ta tak i noen manualer eller en vektstang med et overhåndsgrep (du kan eventuelt gå over til et alternert grep [låst grep] når du begynner å løfte veldig tungt). Start med å løfte brystkassen opp, og rumpa ned og bak deg. Ha en lett svai i ryggen når du starter, og det er viktig at du her løfter med en rett rygg under hele bevegelsen (ryggen skal aldri krummes!). Trekk vektstangen oppover langs beina og kroppen, og legg vekten på hælene og ikke tærne! På toppen av bevegelsen presser du hoftene framover for å fullføre løftet, men ikke bøy deg bakover (det er baken som skal klemmes sammen og skytes forover).

Stående roing

Slik gjør du: Hold et par manualer eller en vektstang med overhåndsgrep (og ca. skulderbredde på stangen). La armene henge strakt ned foran deg, og dra dem opp mot mageregionen. Albuene skal ikke skytes utover, men trekkes langs siden av overkroppen under hele draget, og senk så armene kontrollert og sakte tilbake til utgangsposisjon før du repeterer.


Rygghev

Enkelte har feilaktig sagt at denne øvelsen er overflødig så lenge du trener resten av øvelsene over – noe jeg er sterkt uenig i. Skal du nemlig sørge for å oppnå en sterk og helsemessig smart trent [kors]rygg, og spesielt for deg som sitter mye hverdagen igjennom, er denne isolasjonsøvelsen svært viktig og essensiell å trene!

Slik gjør du: Ligg på magen på en treningsball, og løft øvre del av overkroppen opp fra ballen. Mange gjør her den feilen at de løfter seg alt for høyt opp, noe som kan resultere i uønskete spenninger i korsryggen. Løft deg derfor forsiktig og kontrollert opp fra ballen, og aldri spenn ryggen mer enn at kroppen din er mer eller mindre parallelt med gulvet!

Husk også å like HollywoodTreneren på facebook for daglige treningstips og råd!