Slutt å tro på disse treningsmytene!


Etter å ha jobbet som personlig trener i over 10 år, har jeg hørt mange rare utsagn og myter om trening og kosthold, og i dagens post lister jeg noen av de verste – som du bør slutte å tro på NÅ! 

Cornelis får deg i form!

1. Du blir stor og “klumpete” av å trene
Et av de kanskje mest klassiske punktene er når folk forteller meg at de ønsker å bli for store eller “klumpete” av å trene særlig med vekter. Og mitt svar er alltid; jeg skulle ønske det var så lett… Trener du mye styrke vil selvsagt muskulatur [forhåpentligvis] kunne vokse, men det skal utrolig mye til før du blir veldig stor. Og sjansen for at de du ser som er unaturlig klumpete og store har, nettopp, gjort noe unaturlig, er ganske stor… Nei, du blir ikke stor og veldig muskuløs over natten. Tro meg 😉

2. Kardio er bedre for vektnedgang enn styrke
Nei, ikke nødvendigvis. Kardio kan muligens brenne mer der og da [særlig om du benytter deg av metoder som feks min favoritt geriljakardio], mens styrketrening vil gjøre at du brenner mer over tid [1]. Vekttrening vil både gjøre at du forbrenner mer i hvilemodus [studier har vist at det kan sørge for at forbrenningen øker i opptil 38 timer etter endt økt!], pluss at økt muskelmasse generelt vil gjøre for at kroppen din blir en liten “kalorie-brenner”. I tillegg vil økt muskelmasse gi deg mer styrke og energi til også å opprettholde treningen over tid – så dette er altså kun en vinn-vinn situasjon. Så tren styrke selv om du kun ønsker å gå ned i vekt!

3. Vekttrening hjelper kun for det estetiske, IKKE helsa
Som nevnt over er styrketrening veldig smart å utføre for blant annet vektnedgang, men visste du at det også kan være med på å forebygge beinskjørhet, kreft, og type 2 diabetes [2] ? Styrketrening er generelt også viktig for å oppnå en sunnere og sterkere kropp og vektnedgang, og særlig her i USA ser man nå i disse coronatider at trening er viktigere enn noen gang. Og blant annet blir innendørstrening anbefalt for å motvirke stress. Her er blant annet en treningsvideo fra meg, og hvordan du kan styrke kroppen på stuegulvet hjemme [helt uten behov for treningsutstyr].

4. Jeg trenger å trene hver dag
Nei, faktisk kan dette ofte ha mer negativ effekt enn positiv. Mitt råd er generelt at folk bør prøve å få på plass minst 2-3 styrkeøkter [gjerne opp mot 5-6], og ellers litt gåing og mosjon hverdagen igjennom. Det er ikke slik at det vil være skadelig om du trener hver dag, men du trenger det ikke. Og om målet er optimalt muskelvekst er gjerne en 4-5 tunge, gode økter i uka best.

5. Magetrening må til for å få en stram mage
Nei. En stram mage får du primært av å trene og stramme opp kroppen [generelt], prøver å begrense stress, og hva du spiser og inntar av næring.. Som det kjente uttrykket sier; magen “bygges på kjøkkenet”… Personlig mener jeg at det jo også må være en god nyhet at du kan spise deg til sixpack framfor å måtte løpe og slite deg ut på trening, right?

Har du noen rare myter og ting du har hørt i treningsmiljøet? La meg gjerne vite i kommentarfeltet under! 

Cornelis 

[1] Schuenke, M. D., Mikat, R. P., & McBride, J. M. (2002). European Journal of Applied Physiology, 86(5), 411-417.
[2] https://www.newscientist.com/article/mg24632780-600-why-strength-training-may-be-the-best-thing-you-can-do-for-your-health/

 

Nå er det IKKE viktig å trene

Hei kjære leser. Jeg vil i dag skrive litt om hvorfor trening nå ikke lenger er viktig…

 

Vel, først og fremst vil jeg bare si at jeg så klart håper du fortsetter å trene! (Ta også gjerne kontakt her for treningsprogram og hjelp her). Poenget mitt i dagens innlegg er imidlertid litt om situasjonen her i USA, og verden ellers.

Norge er et lite og trygt land, og uansett om vi nå står over en av de største epidemiene i manns minne og alt står på hell, så går nok det meste bra og Ok i hjemlandet. Her i USA er situasjonen en litt annen, og jeg vil i dagens sak derfor fortelle deg litt om hva som nå skjer her:

Her om dagen tok jeg nemlig turen til mitt gamle nabolag Santa Monica, ved kysten av LA her i California. Aldri før har jeg sett så få (jeg så ikke noen) “normale”, men så mange hjemløse… Alle restaurantene og butikkene på den kjente turist gata Third Street Promenade var stengt, mens bybildet ellers florerte av hjemløse som satt i sola og spiste matrester og det de kunne finne 😢

Lei av å se filmer og TV serier hjemme hadde jeg nemlig kastet på meg joggeskoene og kjørt ned til vannet for å trene litt i sola. Synet som møtte meg var imidlertid rett og slett hjerteskjærende, og med et fikk jeg dårlig samvittighet og skyldfølelse for å ha “sytet” over min ganske behagelige tilværelse i mitt trygge og fine hjem..

Nesten 17.000.000 har blitt arbeidsledige her i USA de siste tre ukene, og trolig bor rundt 100.000 på gaten bare her i LA hver eneste natt.. Titusenvis av amerikanere har også mistet livet sitt til denne usynlige fienden, og da er ikke våre ønsker om å trene det aller viktigste – for å si det mildt…

Jo da, jeg vil fortsette å prøve å motivere DEG til å trene MER. Men i disse dager er det strengt tatt ikke det som virkelig teller, og la oss alle heller hjelpe med å prøve å fikse denne situasjonen så godt vi kan…

Også dette vil ta slutt, og ting vil bli bedre [snart]! Men i mellomtiden bør du være forsiktig, og heller bare lytte til rådene som blir gitt.

Ha gjør DU akkurat nå i denne krisen for å få dagene til å gå “rundt”? 

Cornelis 

 

 

Påsken avlyst!

Påsketider er for meg en koselig og fin tid, og normalt noe jeg ser fram, blant annet som en del av året der en lettere kan unne seg noe søtt og godt. Men i disse tider, der alt står på hodet og en ikke kan gå ut, gudstjenester avlyses, og “alle” allerede kaster i seg godt og snop uka lang – er da påsken egentlig avlyst? Vel, på mange måter er den det…

Les også: Den beste treningen å utføre hjemme

Selv om jeg selv ikke er kristen, føler jeg likevel for alle de kristne som nå blir stoppet fra å gå i kirken denne helgen. At enkelte også latterliggjør dem på nett gjør meg båe sinna og irritert. Normalt ville “påskemorgen” for meg personlig gjort at jeg var fysen på norsk sjokolade og gjerne slappet av på sofaen med én [eller to] gode filmer. Men denne påsken er annerledes. Ikke merker jeg nå lenger stor forskjell på om det er mandag eller lørdag heller. Så om det er påske, pinse, 17.mai, eller noe spiller liksom ikke lenger så stor rolle… Dessverre ;(

Les også: 12uker til superform

Ja, jeg håper dette marerittet vi alle nå opplever snart tar slutt, og at vi alle kan gå tilbake til normale uker og hverdag. Oh, heck. Akkurat nå hadde jeg faktisk blitt takknemlig for en vanlig, lang arbeidsdag og mandag igjen… 🙂 Hva synes du om å være hjemme i coronaepidemien, og hvordan takler DU det? Har du også forslag til smarte ting en kan gjøre nå i påsken [for å få opp humøret] så la meg gjerne vite i kommentarfeltet under!!

 

CornelisKlarer du nå MER eller MINDRE?

Kjapt spørsmål dere mine spreke, faste følgere: Trener du MER eller MINDRE i disse dager?🤔

 

Coronakrisen herjer verden over, og folk må holde seg inne og vekk fra blant annet alle treningssentrene. Så gjør dette at du trener MINDRE, eller gjør det at du har mer fritid at du nå endelig får til MER? La meg vite i kommentarfeltet under!

Cornelis 

#coronavirus #workout #trening #gym