Her er hva som skjer med kroppen din om du SLUTTER å trene…


Vet du egentlig hva som skjer med kroppen din om du slutter å trene? Ikke overraskende er resultatet selvsagt at det er smart å trene, men hvor smart det faktisk er kan du lese mer om her:

Les også mer på: Corneliselander.com

VO2 max
Siden vi alle har forskjellig grunnlag vil også effekten av “nedtrening” ha forskjellig effekt fra person til person. Imidlertid er det noe vi kan bruke til å måle en persons “form”, og særlig ett tall avslører ganske så lett hvordan det står til med formen; måling av maksimalt oksygenopptak (VO2max). Dette er nemlig med på å beskrive din kroppsform ved at man måler hvor mye oksygen kroppen din klarer å ta opp per minutt under maksimal anstrengelse. Og ditt maksimale oksygenopptak er med på å bestemme din aerobe kapasitet, eller “kondisjon”.

Ved siden av dette kan man for eksempel også måle ren muskelstyrke, eller såkalte “gym-type” målinger, som inkluderer push-ups, pull-ups eller for eksempel planketester, men de fleste eksperter er soleklare på at disse testene er subjektive og ikke viser en like klar vurdering som for eksempel VO2max eller laktatmålinger vil gi.

Les også: Treningsprogram for deg som vil trene 3-4 ganger i uken

Hva trening gir kroppene våre
For å forstå effekten av inaktivitet, eller det å ta seg en treningspause/slutte å trene, er det spesielt viktig å forstå hva som skjer med kroppene våre når vi faktisk trener. Igjen siden ren styrketrening ikke har like stor effekt på vår “overall fitness”, og ikke gir et like tydelig bilde av kroppsformen din som om man måler utholdenhet og kroppens evne til å ta opp oksygen, er det enklest/best å se på effekten av regelmessig utholdenhetstrening;

– øker evnen for hjertet til å skille ut blod
– øker blodkarenes evne til å sende ut blod der det er behov
– øker antall kapillærer (fartøyene som leverer oksygen og næring til musklene)
– øker størrelse og antall mitokondrier

Og alle disse endringene fører altså til mer effektiv bruk av oksygen og næringsstoffer

Følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

Jo bedre trent du er, jo kjappere mister du formen!
For jo bedre trent du er, jo kjappere vil du også merke effekten av inaktivitet og “nedtrening”. En topptrent idrettsutøver kan nemlig merke forskjell i kroppsformen allerede etter én uke, og kan ha større negativ effekt enn hva en typisk “sofagris” vil oppleve etter én eller to måneder uten trening. Idrettsutøveren vil likevel fortsatt være i bedre form (så ikke et argument for å slappe av og droppe trening…), men vil altså kunne miste en større prosentandel av det han eller hun har bygget opp og ens fitnessnivå.

Vanligvis er VO2 Max det første som vil vise effekt av inaktivitet, etterfulgt av nedgang i muskelmasse og styrke. “Det er studier som viser en nedgang på 7-10% av VO2 etter 12 dager med inaktivitet, 14-15% etter 50 dager, og 16-18% etter 80 dager”, forteller Andreas Bergdahl, assisterende professor i kardiovaskulær fysiologi ved Montreals Concordia University, til iO9. I likhet med Bergdahl, sier Harry Pino (treningsfysiolog på Sports Performance Center ved NYU) at utholdenhet er blant de første tingene som går. Hos ellers friske mennesker, begynner nedtrening å produsere skadelige effekter innen den første uken, men i svært lave prosenter (mindre enn 5%) i både VO2max og muskelkraft. Pino sier at løpere er de som demonstrerer noen av de mest dramatiske nedgangene i disse områdene.

Muskler og fett…
Din kardiovaskulære form kan være det først som går, men tap av muskelmasse følger kort etter. Tap av muskelmasse er i stor grad avhengig av alder, og jo eldre vi blir jo raskere mister vi også muskler. Siden eldre også generelt vil miste muskelmasse, er det særlig viktig for denne gruppen å opprettholde regelmessig mosjon og trening. Men uansett om du er profesjonell idrettsutøver eller bare mosjoner regelmessig vil du merke markant forskjell i både styrke, muskelmasse, og kraft (herunder hurtighet, smidighet, bevegelighet, og tap av koordinasjon) om du har et opphold fra treningen på mellom 10-28 dager (avhengig av treningsbakgrunn og grunnlag).

Les også: Den enkleste veien til en stram kropp

Hva inaktivitet kan medføre
I tillegg til vektøkning (og eventuelt fedme) kan en helt stillesittende livsstil føre til en rekke relaterte komplikasjoner, inkludert helseproblemer som diabetes, hjerte- og karsykdommer, og problemer med ledd og leddbånd. Et annet viktig aspekt er at mangel på mosjon kan fremskynde nedgangen i funksjonsevne som skjer med aldring.

Vi vil nå et fysiologisk toppnivå mellom slutten av tenårene og rundt 30 år, og nedgangen begynner gjerne i 40årene og kan sammenlignes med nedtrening. Regelmessig mosjon og trening vil imidlertid kunne avta forverringen, og holde kroppen “yngre” lengre. I tillegg er det den psykologiske effekten av treningen, der det er vist at inaktivitet kan føre til blant annet depresjon og lavere selvtillit – så kort og godt er vel budskapet veldig enkelt;

BARE TREN!
WWW.CORNELISELANDER.COM


Følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook 

#Nettavisen #trening #Side3 #treningsbloggen #iform #bilder #blogg #blogginnlegg #trene #trener #CornelisElander

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/11269013/?claim=n2sak84fqpw”>Follow my blog with Bloglovin</a>

Dette gjør treningen for deg:


Husk å trene folkens! Her er noen av fordelene du (og kroppen din) vil oppnå av å trene:

 

Trening:
– styrker kroppen 💪
– oppnår mer energi ✅
– redusere farene for alvorlige lidelser og sykdommer i framtiden  ❤️

Hva slags type trening liker DU?

www.elander.blogg.no