To øvelser som vil gi deg en sterk rygg, og en øvelse du bør styre unna!

En av de vitkigste tingene alle kan og burde trene mer av er fokus på rygg trening. Samtidig er det ikke alle øvelser som verken er effektive eller smarte å utføre [for alle], og her er derfor to øvelser som du bør fokusere på om målet er en sterk og godt trent rygg – og én du burde droppe…

Klikk på linken over, og husk å merke det «12 uker» 

Ikke tren markløft
Ok, så nå er det sikkert mange som vil reagere på denne overskriften, men uansett hvor bra og effektivt markløft er (jeg er selv en stor fan) er det også en utrolig utfordrene og teknisk komplisert øvelse ikke alle heller har godt av å utføre. Markløft vil ikke bare kunne gjøre skade om du feks har opplevd å ha en herniated eller “bulging disc”, men det kan med teknikken (jeg vil si 90% av alle som utfører markløft med) nettopp kunne oppleve å få dette. Markløft er altså bra, om teknikken er 100% og du kjører kontrollert og riktig, men det er for de aller fleste ikke en så veldig smart eller gunstig øvelse å utføre.

Når det da heller kommer til øvelser du faktisk bør utføre er pullups, enten med kun egen kroppsvekt, eller med støtte under knærne, noe de aller flest kan og burde utføre. Ikke bare trener dette minst like mye av overkropp og ryggen, men det er også en mer skånsom øvelse som du lettere kan “ta i litt” uten at du risikerer de samme problemene som med feks markløft. Dette er også en øvelse som tar og styrker så å si alt av overkropp, og den kan fint være noe du utfører flere ganger i uken.

Så ved å utføre pullups har du dekket nesten alt av styrke og arbeid med øvre og midtre del av ryggen, mens du ellers kan utføre kontrollerte rygghev – enten direkte på gulvet eller i apparat – for å styrke den viktige nedre delen av ryggen. Dette er ikke minst viktig for så mange nordmenn som stadig sitter mer og mer på skole eller arbeid, og dette er kanskje den mest neglisjerte og minst fokuserte delen av treningen nordmenn flest tenker på. I tillegg vil det å styrke nedre del av rygg også være med på å lettere gi deg en sterkere og strammere mage/core. Så ikke dropp dette!

Håper dette oppklarte noe, og eventuelt kan være med på å hjelpe deg til å trener smartere og bedre, og send meg gjerne en email om det er noe du skulle lure på eller ønske hjelp med!

Cornelis 

3 kommentarer
  1. Helt enig! Jeg har sluttet å trene markløft pga skaderisiko/komplisert teknisk og erstattet den med pullups.
   Får mye variasjon med ulike grep med og uten ekstra vekter; en fantastisk ryggøvelse.

   Mann(50)

  2. Ikke uenig, men jeg vil heller si at skal man trene mark så lær deg teknikken riktig. Pull-ups er for mange en svært tung øvelse og det er faktisk de færreste som klarer dette. Da er markløft en bedre øvelse, evt alternativer da. Men flere prosent av de som trenger klarer og utføre mark, og siden det å mestre en øvelse er svært verdifullt ville jeg heller da valgt å fokusere på dette.
   Vet man kan trene hangups/pull ups i apparat som er lettere, men det er nok en lettere terskel for mange å heller løfte mark enn å våge seg på en hangups.

   1. Jeg er som sagt selv veldig fan av å trene mark, og mener det er en svært effektiv øvelse, MEN dessverre trener store deler av befolkningen den feil (også mange av de som visstnok trener “riktig”), og en svært stor andel av befolkingen ender derfor også opp med ryggsmerter/skader…

    Ha en flott helg!
    Cornelis

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg