Ti tips for å komme iform før jul og nyttår!


Vi går med stormskritt mot jul og nyttår, og i dag har jeg derfor satt opp mine “ti beste” tips for å stramme opp kroppen før året er omme 

Les mer på: Corneliselander.com

Mine beste tips for å bli fit og sterke[ere] før jul og nyttår
Så vi går nå med kjappe steg mot slutten av året, men det er fortsatt mulig å oppnå “helårskroppen” før året er omme, og å bygge en sunn og sterk kropp krever stort sett ikke like mye som mange liker å tro. Og her er derfor mine ti enkleste og beste for en muskuløs og stram kropp: 

1. Litt trening er bedre enn ingenting
Kanskje det viktigste punktet å nevne, og der svært mange feiler. Litt trening er nemlig utrolig mye bedre enn ingenting, og skal du bygge en sunn, sterk kropp bør du virkelig prøve å trene litt selv nå i disse jul- og høytider. Gladmeldingen er likevel at selv så lite som 10-15 minutter på stuegulvet hjemme for de aller fleste vil ha stor effekt, og du er altså ikke nødt til å trene timer hver dag/uke for likevel å oppnå effekt og resultat! 

Les også: Den beste treningen å utføre hjemme! 

2. Livsstilsendring, IKKE diett! 
Personlig er jeg ingen fan av klassiske slankedietter, og mener at folk flest heller bør gå for en livsstilsendring framfor å bare moderere inntaket av mat i kortere perioder. At enkelte likevel kan ha godt av [i perioder] å gå i kaloriunderskudd, er selvsagt tilfelle for noen, men stort sett mener jeg at fokuset bør ligge i at en generelt prøver å innta så sunn og bra mat som mulig – hele året igjennom.

3. Mindre sukker…
Vi nordmenn får generelt i oss for mye sukker, være seg ferdigprodukter en plukker opp på bensinstasjoner, kaffebarer, osv. Ja, til og med flere av de såkalte “sunne produktene”, som “magre” yoghurter og kornblanding kan inneholde mye sukker, og det er ikke like enkelt for feks foreldre som prøver å ta ansvar og gi sine barn det de har godt av. 

Forøvrig også litt info til deg om mengden sukker Helsedirektoratet anbefaler: 
Helsedirektoratet mener at tilsatt sukker ikke bør være mer enn ti prosent av det daglige energiinntaket for å sikre at man får nok av livsnødvendige næringsstoffer.

For barn fra 1-3 år betyr dette 30 gram tilsatt sukker per dag.
For barn fra 4-6 år betyr det høyst 40 gram per dag.
For barn mellom 7-10 år betyr det høyst 50 gram.
For eldre barn og voksne betyr det høyst 50-60 gram.
Eksempler på tilsatt sukker i matvarer
Ett glass saft: 13 g
En liten barneyoghurt: 5 g
En halvliter brus: 50 g
En søt kjeks med sjokoladebiter: 15 g
En bit smågodt: 3 g
Ett sjokoladekakestykke: 16 g
En typisk fruktyoghurt med müsli: 20 g
En hvetebolle: 10 g
Kilde: Norsk Helseinformatikk 

4. Og MER protein i kosten! 
Ifølge Helsedirektoratet er proteiner nødvendig for oppbygning av nye celler og muskeloppbygging, og bør utgjøre ti -20 prosent av energiinntaket i kosten din. Fra 65 års alderen og oppover er anbefalt mengde 15-20 prosent. De beste naturlige proteinkildene er matvarer som for eksempel egg, fisk, kjøtt, bønner, men også melk og ost. Likevel er det mange som ikke får i seg nok, og problemet i Norge er at vi i dag har en [som jeg liker å kalle det] mer og mer “amerikanisering” av kostholdet. Og stadig flere nordmenn får i seg for mye usunt fett, men for lite proteiner og sunt fett. 

Les også: På forsiden av Nordens største helsemagasin! 

5. Du bør gå mer… 
Myndighetene mener også at vi nordmenn generelt ikke beveger oss nok, og som vi tok opp i “Treningsstudio” her om dagen veier ikke det at vi trener noen minutter og timer på treningsstudioet i uka opp for alle de timene vi pleide å være aktive daglig i gamledager. Vi sitter stadig mer og mer, enten det være seg på skole eller jobb, og da vil de minuttene dine på gymmet rett og slett ikke gjøre nok. For de som skulle ønske eller trenge å gå ned i vekt og fett vil det å gå være noe av det enkleste og beste du kan gjøre! Dette er nemlig en av de mest tilgjengelige treningsformene som finnes, og noe stort sett vi alle kan utføre og ha glede av. Og når helsemyndighetene sier du bør bevege deg minst 30 minutter om dagen, er min mening at du bør gå for det dobbelte! 

Les også: Slik blir du sterk og slank uten å måtte gå på treningssenter!

6. Mindre alkohol
Vi nordmenn liker å kose oss med alkohol, og ifølge nylige rapporter kanskje litt vel mye… Nå er det ikke slik at jeg tror du som leser har som ønske å bli like “crazy” og sær som meg, men vi kan alle ha godt av å prøve å begrense alkoholinntaket så godt det lar seg gjøre. Og særlig nå som vi begynner å nærme oss jul og høytider, der noe “godt i glasset” er veldig vanlig både titt og ofte, er mitt råd at du prøver å ha litt fokus på nettopp dette og hvor mye det faktisk blir innabords. Spørsmålet jeg vil at du skal stille deg selv er kort og godt; hvor god form ønsker jeg egentlig å komme i? Et glass eller to til middag eller hyggelige lag vil selvsagt ikke gjøre de store utslagene. Men er svaret at du har lyst til å komme i skikkelig god form – ja da er det å styre helt unna det eneste svaret… 

7. Tren minst tre ganger i uken! 
Når folk spør meg om hvor ofte og mye men bør trene, så er svaret mitt at tre økter i uka bør være minimum. Aller helst bør du likevel prøve å få til fire eller fem økter, men mer enn seks ganger i uken vil stort sett ikke være gunstig for de fleste. Igjen går jeg tilbake til punkt én, og at litt trening alltid er mye bedre enn ingenting. Dette betyr altså ikke at du er nødt til å trene mange timer om dagen, og det er faktisk mye bedre at du får på plass en treningsøkt som kun tar 10-15 minutter [flere ganger i uka] framfor at du kun trener en veldig lang økt kun én gang i uka. 

8. Sett deg en plan, og gå for det! 
Om du enten får hjelp av en personlig trener, du søker opp treningsprogram på nett, eller du lager en plan på egenhånd er det å planlegge treningen din en viktig del av det å oppnå [trenings-] resultat! Ikke tren i blinde, men sett deg klare mål og ting du ønsker å oppnå – så kan du heller korrigere og heve målene dine ettersom du krysser av og oppnår dem etterhvert. 

Les også: Opp i muskelmasse, og ned i fettprosent?

9. Og gjør det gjerne sammen med noen andre 
En av de smarteste, billigste, og beste måtene å oppnå resultat vil også være at du går sammen med noen andre om å pushe hverandre i mål. Har dere i tillegg litt av de samme ønskene vil det at dere trener sammen lettere kunne gjøre at dere også kommer i mål. For når det blir kaldere og mørkere ute, kan det være lett å ty til sofaen framfor å gå på treningssenteret, og om du da har noen som forventer at du skal dukke opp på treningen er det også lettere å opprettholde treningsmengden og å oppnå de målene en har satt seg! 

10. Og ikke minst; ha realistiske mål! 
Til slutt har jeg denne meldingen til deg som skulle ønske at du kanskje var i superform allerede i går… Det å ha som ønske om å komme i litt bedre form nå før jul og nyttår er både sunt, bra, og noe du ikke bør være flau over. I disse tider, der stadig flere og flere av oss sliter med fedme og overvekt er det å ha litt sunne mål både viktig og bra, MEN det er samtidig viktig at det ikke tar overhånd og blir noe som styrer alt i hverdagen din på en usunn måte. Sett deg imidlertid noen realistiske mål, og velg litt sunnere og smartere valg hverdagen igjennom – så vil du også lett ha en både sunnere og sterkere kropp før året er omme! 

Cornelis

Spørsmål og/eller forespørsler? Send meg gjerne en direkte email!

Eller følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

WWW.CORNELISELANDER.COM

#Nettavisen #trening #fitness #fit #trene #kosthold #jul #søndag #iform #Norge #blogg #hverdag #treningsbloggen #trener #CornelisElander 

2 kommentarer
  1. Hei! Kjempebra blogg! Jeg har knesmerter som fysio sier kommer av for stiv muskluatur i lår/rygg. Jeg ruller på foamroller og strekker hver dag, men er det noen øvelser jeg kan gjøre for å styrke knærne? Vil gjerne løpe og gjøre utfall, men det kan virke som om dette irriterer knærne og gir smerte. Jeg svømmer litt, går en del både på asfalt og i naturen, og skal stå litt på rollerblades fremover. I tillegg litt zumba/aerobic.
   Håper på svar! 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg