SKAM mot normalt

Først og fremst; jeg har ikke sett et minutt av tv-serien SKAM på NRK (da vi ikke får dette inn her i USA), og derfor vet jeg svært lite om selve serien. Her om dagen ble jeg imidlertid spurt av en journalist om jeg kunne komme med mine meninger om den nye traileren til serien – da den visstnok har skapt litt debatt og noen overskrifter der hjemme fordi noen mener den fremmer “kroppspress” blant gutter. Så her er derfor min mening om traileren til SKAM sesong 3:

Les også mer på: Corneliselander.com

Enkelte bloggere har nemlig reagert på at den fremmer et slags kroppspress overfor gutta, fordi den nye traileren visstnok viser gutter med litt for mye muskler og lite kroppsfett. Selv mener jeg imidlertid at gutta som er frontet i den nye sesongen ser ut til å være normale, sunne skoleelever, og hva som i “gamledager” var normen av kroppsform. Problemet er bare at dette kanskje ikke er tilfellet lenger, og at serien som Leif Juster ville sagt; derfor går “mot normalt”…

Så fremmer serien kroppspress og et usannsynlig kroppsideal? Nei, i mine øyne gjør den ikke det. Ja, gutta har ikke mye kroppsfett, og de ser så absolutt ut til å være i god form alle mann! Likevel, er ikke dette aldersgruppen da man faktisk burde ha vanskelig for å legge på seg, eller å være i dårlig form? Som vi en gang i tiden pleide å si er dette alderen “da man kan spise nær sagt hva man vil uten å legge på seg”.

Så hvorfor reagerer enkelte på at dette fremmer kroppspress, eller er unormale kroppsfasonger? Vel, det som en gang i tiden ble sett på som overvektig er nå kanskje blitt “normen”, og norsk ungdom trener kanskje ikke like mye som de en gang gjorde. Jo da, mange går på treningssentrene, men de sitter også veldig mye foran pc´en og på mobilen, og overvekt og fedme som nevnt over blir stadig vanligere.

Så kanskje gutta på Hartvig Nissen går mot normalen. Kanskje er de tynnere og i bedre form enn ungdom flest i dag, men at skuespillerne imidlertid er med på å fronte noe kroppspress er jeg imidlertid ikke enig i. Snarere tvert imot mener jeg at disse gutta faktisk bør være et godt eksempel på sunn, norsk ungdom!
(Slik norsk ungdom en gang i tiden i hvert fall var…)

 

9 kommentarer
  1. Ikke ødelegg for kvinner som prøver å vri og vrenge alt til seg og sin skakke verden.
   Som sagt tusenvis av ganger: Ta ti gutter og ti jenter. Si så til disse tyve mennesker i en måned at de er feite. Hvordan blir så fasit? En av ti gutter vil få arr. Ni av ti jenter derimot – vil føle disse ord til sjel og falle sammen.
   Det er kvinner som i alle år har prøvd å legge skylden på alle andre enn å beskue eget kjønn og hvordan det er bygget opp. Det er reklame som har fått skyld – det er tv programmer, det er Barbiedukker – og, det er selvsagt menn som har fått skylden.
   Det er nok ikke så lett å se at jenter og kvinner alltid må bli likt – alltid må hviske og tiske om andre jenter og kvinner – og, det er alltid jenter og kvinner som har fokus på hvordan alle andre enn de selv ser ut og er.
   Vil begge kjønn prøve å se mest mulig representativ? Men, selvsagt. Derimot – bryr gutter og menn seg stort sett finfint lite om hvordan alle andre ser ut. Det er der den magiske maniske ulykken for kvinner er …

  2. Siden det er knapt noe gymtimer eller svømmetimer på skolen noe lengre, samt at foreldrene varmer opp noe junkfood i mikroen for barna p.g.a tidsklemma burde ungdommene være feite og dvaske. Så denne serien gjenspeiler ikke virkeligheten.

  3. Skam kan du se hvor du vil i verden, Cornelis: ) jeg bor i Japan, og Skam er tilgjengelig både på Playstation , mobil og nettbrett gjennom Nrk-appen. Alt Nrk har laget selv er tilgjengelig også utenfor norges grenser.

  4. Det handler om at kun veltrente gutter er representeret, og det er ikke realistisk verken for dagens ungdom eller tidligere. Ja, det er flere overvektige nå, men alle var ikke så veltrente før heller. Da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående var de fleste slanke med lite muskler, noen få hadde litt muskler og noen var overvektige. Om Skam skal være relevant og ta opp aktuelle tema bør også utvalget av gutta være like bredt som deres utvalg av jenter (du har sikkert sett de, noen tynne noen kraftigere og forskjellig etnisitet/ kultur).

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg