– Norge er passert fysisk internasjonalt


Foto: Torje Dønnestad Johansen/Nordlys

– Norge er passert fysisk internasjonalt. Slik lyder overskriften på saken med den tidligere fysiske treneren for A-landslaget i norsk fotball i Nordlys.no, der han trekker fram at særlig den den eksplosive [og styrke-] delen av treningen er blitt forsømt.

Svein Arne Pettersen, som tidligere var fysisk trener for A-landslaget i fotball, uttaler seg til avisen om norske spillers innsats og fysisk form, og mener blant annet at den eksplosive delen av treninga i mange år er blitt forsømt – noe som igjen gjør at landslaget (en gang ansett som best trent i verden) i dag henger etter.

– Vi er passert, vi er det. Hva skyldes det? Det er flere å velge mellom i mange andre land, men jeg tror vi har trent med feil fokus, og har dermed ikke lenger spillere i de beste ligaene, som får øvd på det høyeste nivået jevnlig.

– Total løpslengde er egentlig uinteressant i fotball. det løpes ikke mer i de beste liganene enn i norsk eliteserie. Men det løpes mer med høyere intensitet hos de beste. Det er flere meter med større intensitet. Det kommer av at de er raskere, og kan behandle ballen i stor fart.

– Vi har mistet det at vi ikke får øvd på øverste nivå lenger, gjennom at vi ikke har spillere i de beste ligaene og dermed ikke tilpasset oss det som kreves der. Selv Albania har spillere i Serie A. Jeg mener vi har forsømt i stor grad det som går på hurtighetstrening og kanskje også styrketrening i norsk fotball. Vi har trent for lite hurtighetstrening, og når vi har gjort det har vi vært så opptatt av aktivitetsprinsippet at det har blitt utholdenhetstrening etter få gjentakelser, sier Svein Arne Pettersen.

Les også: Geriljakardio – den enkleste veien til en stram kropp

– Jeg var med landslaget et par år. Vi så at vi ble for lette. Første gang vi så det var i Bangkok i 2012, der vi møtte Sør-Koreas U23-landslag. De var sterkere og mer «fit» enn oss.

– Er norske fotballspillere for dårlig trent?, spør journalist Torje Johansen.

– I den norske forståelsen av å være dårlig trent, gjennom kapasiet og utholdenhet, bestemt nei. Men i forhold til hurtighet og styrke har vi blitt passert, både på grunn av feil trening og feil prioritering i trening, og det at vi ikke får øve på øverste nivå med skikkelig intensitet. Vi har et stykke jobb å gjøre, sier Svein Arne Pettersen til Nordlys.no

Følg meg også gjerne på Facebook!
_____________________________________
Personlig mener jeg dette er veldig interessant lesning, og på tide at også norske fotballtrenere ser verdien og ikke viktigheten av riktig intensitet og styrketrening – slik jeg selv har promotert i mange år. I tillegg er det veldig spennende å se at en fotballtrener også legger fokuset på dette med at man er for opptatte av utholdenhet i norsk idrett. Som fotballspiller vil dette selvsagt være viktig, og en stor del av jobben, men når du (som han nevner) sammenligner deg med de beste i verden ser du at disse gjerne er vel så opptatte av styrke, og det å kunne prestere bedre/kjappere også over kortere perioder. Og selv mener jeg fotballmiljøet kan ha mye å lære når det kommer til riktig styrketrening.

Her vil det være essensielt å få tilrettelagt skreddersydde løsninger for den enkelte, der man også fokuserer mer på kortere økter med høyere intensitet, og ikke minst styrke. Se bare på hvordan kanskje verdens beste fotballspiller, Cristiano Ronaldo, trener.. Her er det vel så mye fokus på muskulatur og kortere, hardere økter som utholdenhetstrening og lengre økter.

Cornelis i Hollywood  

 

#trening #Nettavisen #fotball #trene #bilder #meninger #blogg #blogginnlegg #Norge #iform #CornelisElander

5 kommentarer
  1. Utifra dagens landskamp å dømme, er det fysiske nivået (målt utifra intensitet kampen gjennom) relativt bra, men med tanke på den lille duppen vi hadde før pause kan det se ut som vi fortsatt har litt å gå på.

  2. Tilbaketråkk: strontium nitride
  3. Tilbaketråkk: GVK Biosciences

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg