hits

Kosttilskudd

Hvorfor du bør bruke proteinpulver


Er man helt nødt til å benytte seg av et proteinpulver for å oppleve effekt av all tiden vi bruker på treningssenteret? Nei. Er det likevel smart og lurt for å sørge for at man får i seg alle de viktigste byggeklossene vi trenger for å bygge en sunn og sterk kropp? JA!

Les mer på: Corneliselander.com

Hva er proteinpulver egentlig?
Personlig synes jeg det alltid er litt morsomt å høre argumentene fra motstanderne av kosttilskudd uttale at «proteinpulver er unaturlig», og at man visstnok får i seg mer enn nok protein kun gjennom «vanlig mat og drikke». For det første er proteinpulver bare utvunnet protein fra kilder som soya, egg eller melk (der den siste er den mest vanlige), og et proteinpulver er derfor i prinsippet akkurat det samme som «vanlig mat»! Eneste forskjellen er at det er lettere å få i seg [i en kanskje ellers stressende hverdag], og at man ikke minst får i seg mer protein - noe som for de av oss som trener mye er helt essensielt! I tillegg er det faktisk ganske vanskelig å finne mat med nok protein og sunne næringsstoffer i mange av dagens mattilbud, som vi finner på norske kaféer, restauranter, for ikke å snakke om bensinsstajoner og kiosker. Så en kan faktisk begynne å snakke om at man "trenger" å benytte seg av dette i dagens bilde, og her er da en liten forklaring og gjennomgang av de forskjellige versjonene du vil finne, og hvilket du eventuelt bør benytte:

Whey protein
Whey protein (eller myse som det heter på godt norsk) er det mest essensielle supplementet du kan bruke når du trener mye, og en naturlig følgesvenn for de som trener hardt. Likevel er det ikke alle som kan, eller ønsker å, benytte seg av dette alternativet på grunn av flere ting. Er du for eksempel vegetarianer, eller har melke- eller egg allergi, kan du da heller benytte deg av et soya-protein.
Whey protein scoupe. Sports nutrition.
Biologisk verdi
Den biologisk verdien er et mål på hvor effektivt kroppen kan benytte en proteinkilde, og baserer seg på aminosyreprofilen til de forskjellige kildene.

Biologisk verdi i enkelte proteinkilder:
- Myseprotein isolat 159
- Myseprotein 104
- Egg 100
- Eggehvite 88
- Melk 88
- Sojabønner 85
- Kylling,biff, fisk 80-90
- Kasein 71

Les også: Sixpack på én uke!

Kaseinprotein
Kaseinprotein løser seg dårlig opp i væske, og tar derfor lengre tid å bryte ned sammenlignet med for eksempel myseprotein. Dette er derfor et perfekt proteintilksudd å ta rett før leggetid, slik at kroppen har tilgang på nok protein og lettere kan bygge opp/reparere natten igjennom. Håper dette oppklarte noe, og skulle du lurepå noe mer er det bare å kontakte meg direkte her.

Spørsmål og/eller forespørsler? Send meg gjerne en direkte email!

Eller følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

WWW.CORNELISELANDER.COM

#Nettavisen #trening #fitness #mai #drikke #mat #trene #iform #Norge #blogg #blogginnlegg #treningsbloggen #trener #CornelisElander

- Rema1000 gjorde sjokolade til helsekost...


Rema1000 har de siste årene vært en mester til å dumpe smågodt prisene rundt påsketider, og noe jeg både har advart om her på bloggen og i media generelt. SIst ut er at de imidlertid nå også kategoriserer sjokolade som "helsekost"...

Les mer på: Corneliselander.com

Jeg har fått både mye ros og ris for å kritisere matvarekjeden, og ikke alle synes det visstnok er feil av Rema å dumpe smågodt og sjokolade rett i øyenhøyde til de minste. "Feit" forfatter Kristian Fjellanger har feks uttalt at det kan virke som jeg vil sette inn heimevernet for å holde folk unna smågodthylla, samtidig som jeg selv har poengtert at det er IKKE Rema1000 skyld om du blir feit [fordi du velger å plukke eller ei, selv].


Faksimile: VG.no

Likevel må jeg innrømme at jeg sperret øynene opp da jeg mottok denne fra en følger på Snapchat:


Så hva tror du? Tror du at dette bare var en "hylle-feil", eller har kjeden kanskje lyttet litt for mye til norske ernæringseksperter som de siste årene blant annet har påstått at sjokolademelk er den beste måtene å bygge muskler? La meg vite i kommentarfeltet under!

Og GOD PÅSKE! :)

Spørsmål og/eller forespørsler? Send meg gjerne en direkte email!

Eller følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

WWW.CORNELISELANDER.COM#Nettavisen #trening #fitness #lørdag #helg #mat #påske #påskegodt #trene #iform #Norge #blogg #blogginnlegg #treningsbloggen #trener #CornelisElander

Slik oppnår du maksimalt med muskelmasse!

Inneholder annonselenker

Nei, det er ikke BARE snakk om nok trening...

De fleste av dere som følger meg fast her på bloggen vet at jeg er stor tilhenger av sunt og smart kosttilskudd. I motsetning til de fleste andre trenere hjemme i Norge er jeg nemlig ærlig når det kommer til effekten dette kan ha på kroppen, og sier aldri noe offentlig som jeg ikke også står inne for privat... Som jeg har skrevet om tidligere er det nemlig [som vi alle vet] viktig å få i seg nok av de essensielle byggesteinene vi alle trenger for å bygge en sunn og sterk kropp, og da er dette noen av de tilskuddene som kan hjelpe deg på vei:

Cornelis Elander Pakken
Kreatin er et meget effektivt tilskudd for å øke styrke, og det kosttilskuddet som det er bevist at har best effekt! Kreatin er førstevalget til millioner av idrettsutøvere verden over for å øke prestasjon, og om du er nybegynner eller avansert bruker av kreatin vil du garantert oppleve en rask og effektiv fremgang i styrke og størrelse om du følger anbefalt bruk av produktet!

L-Glutamine er en frittstående aminosyre som inntas for å øke de sirkulerende nivåene av glutamin i kroppen. Dette sparer kroppen for å produsere glutamin av andre essensielle aminosyrer, og gir kroppen et betydelig potensial for å bruke Glutamin til muskelbygging og immunforsvar.

Proteinshake
Hvis ikke ditt daglige energibehov blir dekket gjennom korrekt mengde karbohydrater og fett, vil kroppen også kunne benytte seg av protein som energikilde. Har du da ikke et høyt nok inntak til å dekke dette (samt oppbygningen av nytt vev og muskler etter en hard økt) vil det videre kunne medføre at musklene svekkes. Og trener du da mye styrke øker også behovet for tilskudd av protein enda mer - da trening egentlig er det samme som å bryte kroppen ned.

Proteininnholdet per 100g. i «typisk norsk mat»:
- Potet 1,7g.
- Grovbrød (avhengig av type) 8,7g.
- Torsk 18,1g.
- Egg 12,4g.

Vi trenger alle nok tilførsel av protein for å bygge eller vedlikeholde muskulatur, og for å oppnå dette kan da en PF proteinshake være en enkel og smart måte å oppnå rask restitusjon på (og tilbakefylling av glykogendepoene), eller som et godt og enkelt tilskudd å benytte seg av hverdagen igjennom!

Sjekk også ut bestselgeren Cornelis Elander Pakken fra Proteinfabrikken - som du nå får for en sykt bra pris! Bestill her i dag!

Har du spørsmål angående bruk av kosttilsudd, eller trenger hjelp med å sette opp en god kostholdsplan? Ta gjerne direkte kontakt med meg her

Betalte for kritikk av proteinpulver, mens de dumpet smågodt til folket


Nylig skrev VG familieliv [som er betalt for av smågodt dumperen Rema1000] at; "Barn og unge trenger ikke proteintilskudd selv om de trener mye". Dette er et utsagn jeg mener både er latterlig og feil, men kanskje enda mer ironisk er det at det nettopp er Rema1000 som har betalt for den...

Les mer på: Corneliselander.com

Nå svarte butikkjeden meg på twitter at de ikke direkte er ansvarlige for innholdet, men det er jo klart at innholdet må være i tråd med hvordan Rema1000 ønsker å framstå utad, og nettopp det er i mine øyne ganske så patetisk sett i lys av den senere tids smågodtdumping av butikkjeden. La meg likevel få svare på spørsmålet; trenger man å benytte et proteintilskudd? Nei, du trenger i realiteten verken å spise kylling, egg, eller nødvendigvis å drikke en proteinshake, men noe må du likevel innta. Og da kan en sunn proteinshake nettopp være en svært enkel og smart måte å få i seg nok av de viktige byggeklossene vi alle trenger for å bygge en sunn og sterk kropp på!

Les også: Sunn frokost med Cornelis

Advarer mot sunt kosttilskudd, men ikke livsfarlig mat
Nesten daglig dukker det opp den ene usaklige artikkelen etter den andre om sunt kosttilskudd, og for en nordmann som bor i USA er det for meg ganske vanvittig hvordan man angriper dette, mens ingen tar tak i de virkelige problemene vi står overfor i Norge med overvekt, fedme, og død forårsaket av usunn og farlig mat! For som direktøren for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, nylig gikk ut og sa er det på mange måter for vanskelig å finne sunn mat i Norge - noe jeg selv også har sagt og uttalt i mange år!

- Det går an å gjøre den sunne maten mer tilgjengelig, men så har man også problemet med mengdene. Blir mat for tilgjengelig så spiser vi også mer, og mange spiser for mye, sa hun nylig til VG. Og understrekte samtidig at vi nå også har en fedmeepidemi i Norge. Tenk litt på det; vi har en fedmeepidemi i Norge [!]. Det er i seg selv ganske sykt, og personlig mener jeg da at tilskudd som faktisk kan hjelpe folk med å bygge en sunn og sterk kropp heller bør trekkes fram som noe bra og positivt, og ikke bare gjentatte ganger bli kritisert [fordi det eventuelt måtte selge godt]...

Les også: Hvorfor ties det om den farlige maten?

Hva er proteinpulver egentlig?
Det er også litt morsomt [eller trist] å lese ekspertenes argumenter for at «proteinpulver er unaturlig» når et rent proteintilskudd bare er utvunnet protein fra kilder som egg, soya, eller melk. Ja, proteinpulver er altså bare pulverisert mat!

Biologisk verdi i enkelte proteinkilder:
- Myseprotein isolat 159
- Myseprotein 104
- Egg 100
- Eggehvite 88
- Melk 88
- Sojabønner 85
- Kylling, biff, fisk 80-90
- Kasein 71
Hentet fra Bedretrent.no

Så til de av dere som måtte mene at proteintilskudd er "unaturlig"; dere tar feil! Til de av dere som måtte mene det er "bortkastede penger"; hvorfor er en proteinshake noe mer "bortkastet" enn alt det andre du måtte finne på matbutikken? Du trenger ikke å drikke kaffe, du trenger ikke å spise kylling, og du trenger ikke å drikke en proteinshake. For de av oss som er opptatt av kropp og helse er det imidlertid en veldig enkel, smart, og sunn måte å få i seg viktig næring på. Og når maten du ellers finner i Norge om dagen ofte både er næringsfattig og usunn så velger jeg i hvert fall selv heller å gå for det som har hjulpet meg med å bygge en sunn og sterk kropp de siste årene; en proteinshake. Og heldigvis ser det ut til at stadig flere og flere [særlig unge] også tar til fornuft, og følger meg på nettopp den...

Proteinskål fra Cornelis

Følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

 

Anti proteinpulver-agenda i norsk media!?
Jeg er så lei
"anti proteinpulver"-agendaen, mens man samtidig promoterer den farlige, usunne maten som "helt ok" i norsk media. Er det viktigere for enkelte journalister å gå etter sunt kosttilskudd enn det rett og slett er å tenke på folks helse?

Tekst hentet fra Bedretrent.no

Nylig ble det på forskning.no lagt ut en ny forskningsrapport som i mine øyne både inneholder en del fundamentale feil, og en skjult agenda. Først og fremst er det ikke slik at vi som promoterer sunt kosttilskudd mener at proteinpulver "gir deg muskler" (slik som artikkelen på forskning.no så feilaktig skriver [regner med at de mente "mer muskelmasse"]), og det er helt tydelig at denne saken er laget med et åpenbart mål og ønske; man skal gå sunt kosttilskudd til livs. For hvorfor er det konstant en slik heksejakt på sunne former for tilskudd som selges lovlig og kontrollert i Norge?

Hvorfor e
r ikke forskningsmiljøene i våre nordiske land mist like opptatt av å kontrollere og kritisere det som blant annet Verdens Helseorganisasjon nylig gikk så hardt ut mot; det bearbeidede, farlige kjøttet? Pølser og behandlet mat selges som aldri før i Norge, samtidig som det fra internasjonalt hold advares om at nordmenn stadig bare blir tykkere og tykkere, og at maten kan være kreftfremkallende! Dette ser du ikke ramaskrik om i norsk media, mens altså sunt kosttilskudd, som egentlig bare er vanlig mat i pulverform, blir kritisert og hudflettet som om det skulle vært fanden selv...

Les også: Slik skal Cornelis gjøre Norge til verdens sunneste nasjon

Hva er proteinpulver egentlig?
Veldig mange blir nemlig lurt av medias overskrifter om at rent proteinpulver er noe "farlig" og "unaturlig", mens det jo i realiteten bare er utvunnet protein fra kilder som for eksempel soya, egg eller melk. Personlig synes jeg det er trist når det som skal være oppegående eksperter uttaler og påstår at «proteinpulver er unaturlig», og at man får i seg mer enn nok protein gjennom «vanlig mat og drikke».

For det første; hva
er egentlig «vanlig mat og drikke»? Jeg har stilt dette spørsmålet i en årrekke uten noen gang å få et ordentlig svar på det... Mener de alle bollene og vaflene som serveres enhver norsk kafé eller bensinstasjon? Sjokoladebarene vi dytter på barna på norske skoler, eller all den usunne, næringsfattige maten du ellers blir dyttet på i alle bauer og kanter? Ekspertene er flink til å påstå at alle kan spise proteinrikt og sunt, mens realiteten er noen ganske annen. Trolig er også dette grunnen til at vi nordmenn stadig bare blir tykkere og tykkere!

Ellers er det jo også viktig å få fram at proteinpulver i prinsippet barer ER «vanlig mat», men i en form som gjør det mer hensiktsmessig og enklere for folk flest å få i seg i en ellers hektisk hverdag!

For de av oss som trener mye er det ellers helt essensielt, og det trekkes også fram i denne saken at "nok protein fra vanlig kosthold" er mer enn nok "så lenge de ikke trener på eliteplan eller driver veldig tung styrketrening"... Vel, hvor mange av oss driver ikke nettopp med det? Populariteten rundt for eksempel crossfit og annen tøff styrketrening eksploderer jo i Norge om dagen, og det er faktisk ikke uvanlig at "folk flest" trener opptil 4-5 tunge, styrkeøkter i uka. Om du da ønsker påfyll av nok av de riktige byggeklossene vi alle trenger for å opprettholde eller bygge ny muskelmasse, finner du ikke dette på din lokale kafé for å si det sånn... Da MÅ i mange tilfeller et proteintilskudd til, og for øvrig nevner forskerne også i denne artikkelen at et proteintilskudd kan være nyttig for alle over tid...

- Hvis vi bare så på langtidsstudier av effekten, ville vi kanskje se en liten effekt. Det kan vi ikke utelukke ut fra disse to
metastudiene, sier Holm. 

Følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

- Cornelis


WWW.CORNELISELANDER.COM

#Nettavisen #trening #meninger #debatt #debatten #Side3 #trene #treningsbloggen #trener #CornelisElander

Vet de egentlig hva de snakker om?

Cornelis tar bladet fra munnen:
Vet de egentlig hva de snakker om?

Nylig hadde TV2 programmet "Matkontrollen" en sak om at "Proteinpulver kan gjøre deg feit", og i etterkant har jeg fått mange henvendelser og spørsmål fra mange av dere som lurer på hva jeg måtte mene om utsagnet og saken. Så her er altså min mening om saken. 

Les mer på: Corneliselander.com

Jeg mener nemlig at det er slike innslag og saker som gjør at vi nordmenn stadig bare blir tykkere og tykkere, og at vi generelt sliter med å få i oss ordentlig næring og tilførsel av de viktige byggesteinene vi alle trenger for å bygge en sunn og sterk kropp. Det er udiskutabelt at man trenger protein for å bygge muskulatur (og hva jeg personlig vil mene en sunn og sterk kropp), og når da slike tendensiøse innslag kommer med slike påstander om proteinpulver er det klart det blir vanskelig for den vanlige mann og kvinne i gata å vite hva man egentlig skal gjøre. Faktisk mener jeg programmet kan være med på å øke faren for at vi opplever flere overvektige nordmenn! 

"Faktisk mener jeg at dette programmet kan være med på å øke faren for at vi opplever flere overvektige nordmenn!"

Det er også litt interessant at man stadig presenterer proteinpulver og norsk, tørket myseprotein som noe "syntetisk, sub-optimalt substitutt" som omtrent ikke kommer fra naturens side, når dette i prinsippet er like mye "vanlig, norsk mat" som alt det andre de nevner og skryter opp i skyene - bare at det i realiteten består av mindre fett og karbohydrater, og kommer i pulverform. Og før argumentet skulle komme; hvis det da ikke skulle bli sett på som "mat" hvorfor i huleste har da MATkontrollen testet det ut?... 

La oss nå likevel for argumentets skyld si at det ikke er mat i ordets vanlige forstand, men at det er næring. Proteinfabrikken (som i saken er de eneste som blir trukket fram og intervjuet [jeg finner det også litt merkelig at man bare går etter én aktør for å presentere en hel bransje..?]) sier da heller ikke at de selger mat, men at de selger tilskudd. Altså kosttilskudd og (for mange et viktig) supplement til vanlig mat, og noe mange kan ha godt av (være seg de som sliter med å gå opp i vekt, eller de som har et større proteinbehov enn hva man lett kan få gjennom vanlig mat og drikke). I tillegg er det mange som bruker dette som sunn, enkel snacks hverdagen igjennom. 

I saken vises det også til et bord full opp av sunne, flotte produkter som jeg er sikker på at mange av dere hadde elsket å hatt tid til å preparere og kokkelere hverdagen igjennom. Det er dessverre ikke realiteten for mange av oss. Vi har skole, jobb, møter, og hektiske dager, og det blir stadig vanligere å spise mer ute og på restaurant og kafé. I gamledager hadde man gjerne med seg sunne (om ikke akkurat proteinrike..) matpakker på jobb, og man lagde ellers maten fra bunnen av og spiste mer hjemme. I dag plukker vi opp usunne baguetter på bensinstasjonen, eller dytter i oss én pølse eller to på vei til eller fra jobb og skole.

Tisses ut? 
Å ta 20 ordinære studenter (nei, dette var ikke toppen av treningseliten, slik professoren omtrent omtaler dem som), gi dem en standarddiett i balanse, og så plusse på 30-50 gram protein (mens man måler endring i nitrogenbalansen) er et svært spesielt og lite korrekt forsøk å vise til. Økningen man ser i nitrogenutsondringen viser bare at kroppen får mer protein enn tidligere, og slike målinger har også store svakheter der en av dem er at man ved enhver økning i inntak vil se/oppleve at kroppen bruker litt tid på å tilpasse utsondringen uansett. Så ethvert resultat er like verdifullt som en blodsukkermåling etter en sjokoladeplate. «Hey! Jeg spiste en sjokolade og blodsukkeret steg! WOW!»

La oss nå for diskusjonens skyld likevel se bort fra svakhetene ved metoden, forutsetningen og tesen... La oss si at den økte nitrogenutsondringen betød at disse ikke trengte proteinet de inntok. Hvem er det da som bestemmer at det er proteinpulveret som må stemmes ut? Ingen TRENGER kylling, ingen TRENGER proteinpulver, og ingen TRENGER brødskive. Det er snakk om hva man velger, og hva man finner praktisk. Ingen av de seriøse aktørene sier likevel at proteinpulver skal erstatte maten, men at det kan være et tilskudd - nettopp fordi vi opplever at "den vanlig, norske maten" blir mer og mer proteinfattig. 

Det vises også i saken til Norges Idrettshøgskole, der man helt korrekt trekker fram at toppidrettsutøvere har godt av, og trenger, restitusjonsmåltider og protein. Og når nordmenn da også stadig blir flinkere og flinkere til å trene hardt og målrettet (der vi løper over fjellet på ski, og slenger oss med på klasser som crossfit og lignende) bør man da også følge opp og sørge for at man faktisk får i seg nok av de riktig byggesteinene for å oppretthold eller bygge ny muskelmasse. 

For når det trenes mer (noe vi ifølge helsemyndighetene trenger å gjøre [enda] mer av) skapes det også et behov for et høyere inntak av protein og riktig næring - noe jeg personlig i hvert fall opplever at det blir vanskeligere og vanskeligere å finne i matvarebutikken, eller på alle landets spisesteder. Og da mener jeg en enkel proteinshake eller -bar for mange kan være hensiktmessig og gunstig. 

Men selv om Matkontrollen ser ut til å ha et problem med sunt, norsk proteinpulver, ser de imidlertid ikke ut til å ha et problem med å anbefale folk junkfood.. For samme uke som de mener at "Proteinpulver kan gjøre deg feit" går de også ut og anbefaler hvilken rett i koppen kakao og pølser du bør velge å ha med deg i påskesekken. Og som de selv sier i saken; "vi har kun ett kriterie; hva smaker best"... Personlig mener jeg nemlig at det er et slikt budskap som gjør at vi i dag har rundt 1.000.000 overvektige nordmenn, og hva som kan gjøre deg feit. Ikke proteinpulver. 

Hilsen sinna Cornelis :)  


#Nettavisen #trening #treningsbloggen #Side3 #Side2trening #trener #helse #kosthold #protein #iform #CornelisElander