hits

Maten som tar livet av oss

23.09.2016 - 06:53 6 kommentarer


Er det sunt å spise potet, eller potetbaserte produkter, eller er det farlig for helsa og kroppsformen? Vi kjører debatt:

Les også mer på: Corneliselander.com

Sist uke, på NRK Debatten om slanking og skolemat, sto enkelte av debattantene og preket om at det IKKE finnes noe som heter "nei-mat". Sorry, men dette er det glade vanvidd å mene, og i dag skal jeg nettopp ta for meg noen av de tingene jeg selv mener at burde gå inn under "nei-lista".

Poteter kommer i mange størrelser og fasonger, og prepareres på enda flere måter. Vi nordmenn elsker å spise poteter, og ikke minst mange av de produkter som vi baserer dette på, men er dette egentlig så smart eller sunt å spise? Selv er jeg ingen potetelsker, og synes stort sett at dette bare er noe man bør innta i mindre mengder. Likevel er det også studier som viser at det å bare spise poteter kan ha en positiv effekt [på midjemålet], mens jeg selv mener at det IKKE vil gi deg muskler...

Så lenge du inntar de upreparerte [potet-variantene] er dette imidlertid helt ok å spise. Poteter har alltid vært en naturlig del av det norske kosthold, og noe som holdt oss både sunne og friske i mange generasjoner. Likevel merker jeg meg at måten vi inntar det på i dag har forandret seg - i takt med at vi også stadig bare blir feitere og feitere, og sykere og sykere. Likevel står man altså på Debatten og mener at det ikke er noe som heter "nei-mat"? Hjelpes...

Kan ikke lenger ta lett på det
I dag byttes nemlig de "kjedelige", kokte potetene [som vi spiste så mye av før i tiden] ut med frityrstekte, og "morsomme" varianter som gjerne er preparert til det ugjenkjennelige. Vi elsker også å dytte i oss både potetgull og pommes frites, og en bakt potet er heller [i følge de fleste] aldri å forakte... Jo, det er faktisk det, og her er hvorfor:

Fedme og overvekt øker dramatisk kjapt og mye i Norge, og rundt halvparten av alle nordmenn er i dag sett på som overvektige (selv om disse tallene er litt vanskelige å bekrefte, da det ikke foreligger noen konkrete beviser på de reelle tallene [siden slike ting vil være basert på spørreundersøkelser], og man dermed trolig kan si at tallene er høyere). SSB opererer med at litt under halvparten av oss er overvektige, mens andre rapporter viser at over halvparten av oss er det...

Ja, faktisk øker andelen nordmenn som sliter med fedme kjappere enn i USA, noe jeg mener at langt på vei syldes at vi nå spiser mye av den samme maten som dem, bare at vi i gjennomsnitt har mer penger å rutte med [noe som i denne sammenhengen er en dårlig kombo]. Og dette bekymrer også Helseminister Bent Høie (H), som tidligere har uttalt at fedme er en stor trussel mot samfunnet.

Ja-mat? :)

Og han får støtte av direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, som også nylig gikk ut og sa at det nå er for vanskelig å finne sunn mat i Norge.
- Det går an å gjøre den sunne maten mer tilgjengelig, men så har man også problemet med mengdene. Blir mat for tilgjengelig så spiser vi også mer, og mange spiser for mye, sa Stoltenberg til VG, og understrekte samtidig at vi nå også har en fedmeepidemi i Norge... Og
Folkehelseinstittutet har også gått ut og advart om at et usunt kosthold nå er den største utfordringen for folkehelsa!

Som du kanskje skjønner er jeg altså ingen stor fan av poteter, eller potetbaserte produkter. Jeg mener at mer proteinrik føde vil være å foretrekke, samtidig som jeg ikke har noe problem med én eller to poteter som "garnityr" ved siden av rent kjøtt eller fisk. Det bør imidlertid ikke overdrives eller kokkeleres til det ugjenkjennelige - for da kan det fort vekk bli skadelig på kroppsformen og helsa!

HVA ER DIN MENING?

Cornelis


Følg meg også @corneliselander eller lik fanpagen min HollywoodTreneren på Facebook

WWW.CORNELISELANDER.COM

#Nettavisen #trening #iform #Side3 #blogg #meninger #mat #iform #treningsbloggen #trener #CornelisElander

6 kommentarer

Erik

23.09.2016 kl.12:00

Er det ikke slik at det er mengden inntak som avgjør om noe er direkte usundt eller ikke.. Så lenge kroppen får i seg riktig mengder, mineraler, vitaminer, proteiner, fett, fiber etc og ikke flere ckal inn enn ut.. ?

Man sier at det ikke hjelper på slanking å overspise 1 dag i uken, hvis det totale ukes inntaket da blir høyere enn forbruket, men da gjelder vel dette også andre veien, slik at det du kaller neimat kan godt være ja mat en gang i uken så lenge ikke det ukentlig inntaket overstiger forbruket?

Potitguri

24.09.2016 kl.22:51

Kokt potet inneholder mellom 72 og 80 kcal pr 100 gram. Så ja, en vettug porsjon av kokt potet på middagstallerkenen har ikke gjort en eneste flue fortred. Det er selvsagt ikke vanskelig å være uenig i at potetbiter kokt i smult/olje er en annen potet av saken. Nedgang i forbruket av kokte poteter er i dag en fjerdedel av inntaket for noen tiår siden. Det er bare å gå inn på en dagligvarebutikk så kan en se hvor de har tatt veien. Store fjell av smekkfulle reoler med Kims og Maarud og hva det de nå heter. I frysedisken ligger det også hauger med potetpinner kokt i olje. Klar til tas med hjem til et ytterlige oppkok i frityrkokeren. Er det rart befolkningen øker i omfang?

Poteten er mye bedre enn sitt rykte. Spis kokt potet som en del av middagen med god samvittighet. Den gjør ingen skade.

Helen

25.09.2016 kl.00:44

Jeg synes generelt det er et alt for stort fokus på det nær "perfekte" kosthold. Det er demotiverende og lite gjennomførbart i lengden.Det gjør det vanskeligere å finne en sunn balanse.

Karbohydrater er en naturlig og nødvendig del av et daglig kosthold som har blitt unyansert demonisert (uten at jeg har grunnlag for å si at det gjelder denne bloggeren)

Jeg skulle ønske flere bloggere "firte mer på idealene" og kunne si rett ut feks. at en dessert og en sjokolade midt i uka overhodet ikke gjør noen skade.

Det blir så lett enten-eller.

Ole kr

25.09.2016 kl.13:02

Jeg sluttet for mange år siden å spise gris,potetgull,frityrstekt mat,brus/sukkerdrikker,og har kastet smøret og sukkeret.

Jeg går sakte men sikkert ned i vekt,og har mye mindre smerter i kroppen.

Når matbutikkene er stappet med sukkervarer,snop og grisekjøtt,og tobakksvarer:så er det ikke så rart at våre sykehus er fulle av pasienter med hjertefeil,kreft og fedme !

Med dagens matvarer i våre butikker,så tettes våre blodårer seg sakte men sikkert,og vi dør en altfor tidlig død av kreft,hjertefeil og slag !

Julius

27.09.2016 kl.19:55

Liker din kommentar Erik! Jeg stusser også over dette.

Magnus

27.09.2016 kl.22:26

Erik: Problemet med typisk "Nei-mat" er at den er svært kaloririk og samtidig næringsfattig. Du får i deg viktig makronæring som karbohydrater og fett, men du får i deg såpass mye uten noe særlig annet. Fiber, vitaminer og mineraler er også viktig for kroppen. Fyller du opp kroppen med Cola og "metter" dagens fyller opp kroppens daglige behov av den grunn, vil det ikke være plass til mat med vitaminer og mineraler. Du må i så fall overspise.

Istedenfor 100g med potetgull(de fleste poser er 200-400g) kunne du spist en hel middag. En kyllingfilet på rundt 150g, en porsjon brokkoli, en porsjon søtpotet/potet/bønner, en liten salat med en dæsj olivenolje og enda ha mer tilgode mtp kaloriinntak. Her får du rikelig proteiner, vitaminer, mineraler og fiber. Du får i deg høyverdig protein fra kylling, komplekse karbohydrater fra søtpotet/potet/bønner, sunne fettsyrer fra olivenolje osv...

Skriv en ny kommentar