hits

- Glem helsa, regnskogen er viktigere!

23.03.2015 - 18:21 7 kommentarer


Den siste uken har det vært en heftig debatt i norsk media angående palmeolje etter at min felles Nettavisen blogger, Sophie Elise, tok til orde for å boikotte påskeeggene fra Freia fordi de inneholder palmeolje og [som hun skriver] "er ødeleggelse av regnskogen". Imidlertid skrives det ingenting om helsa vår... 


Les mer på: Corneliselander.com

Jo da, hun skriver også i sitt innlegg at "påskeegg inneholder mengder av palmeolje, som ødelegger stort for planeten og alle oss", men jeg tror hun sikter mer til effekten palmeoljen har på regnskogen (og igjen vår eksistens) enn den direkte helseeffekten palmeoljen kan ha på kroppene og helsa vår. Som professor, Christian Drevon, ved Universitetet i Oslo sa til NRK for noen år siden kan nemlig palmeolje øke konsentrasjonen av kolesterolet i blodet, og føre til hjerte- og karsykdommer. 


- Det inneholder palmitinsyre, som er en mettet fettsyre med 16 karbonatomet og ingen dobbeltbindinger. Palmitinsyren har en sterk kolesteroløkende effekt, sa Christian Drevon til NRK.  

Mange helseeksperter mener også at vi bør spise mindre palmeolje fordi det legger seg i blodårene rundt hjertet, og dermed ikke er sunt å spise/kjøre i seg. Som min andre felles blogger på Nettavisen, Gunnar Tjomlid (eller Saksynt) imidlertid oppsummerer i sitt innlegg om saken kan palmeolje "være uheldig for helsen. Likevel er det primært i matvarer vi uansett ikke bør trykke i oss for mye av, som melkesjokolade og potetgull, dette brukes i.", uten at jeg tror han er kjent med hvor mye potetgull vi nordmenn faktisk kjører i oss... Ja, dette er "mat" -varer vi ikke bør spise mye av, men dessverre er nok tilstanden en ganske annen, og særlig nå når vi går mot varmere tider (der potetgull blant annet ser ut til å være nordmenns sommerfavoritt)... Dette er også de tilbakemeldinger jeg selv får fra mange av dere som sender meg forespørsler om hjelp og råd, der potetgull ser ut til å være en av de få tingene mange av dere sliter med å kutte ned på/ut... 

Er det skadelig? 
Nå har det imidlertid pågått mange debatter rundt temaet opp igjennom årene, og hvorvidt dette egentlig er så farlig eller ei. Flere av de fremste ekspertene mener altså at det er farlig, mens andre igjen tar til ordet for at det ikke er [så] farlig. Uansett er det i hvert fall udiskutabelt at så å si alle de matvarer som faktisk inneholder palmeolje også har en tendens til å være de matvarer som ikke vil gi deg noen helsegevinst eller en sunn, sterk kropp. Og det er mitt argument for hvorfor vi bør ta avstand fra alle produkter produsert med palmeolje. For som flere nevner er Freias produkter nemlig produsert av såkalt "bærekraftig" og [i løpet av 2015] "sporbar palmeolje", og selv naturvernorganisasjoner som WWF mener at det ikke er palmeoljen i seg selv som er problemet, men hvor og hvordan den er produsert.

Regnskogen VS menneskeheten
Det nevnes altså lite om den skadelige effekten palmeolje kan ha på kroppen våre i den pågående debatten, og det ser ut til at mange mener regnskogen er viktigere enn vår egen helse... Jo da, det er viktig å spare regnskogen for vår framtidig eksistens, men i mellomtiden bør vi vel også ta litt vare på vår egen eksistens - for hva er vel vitsen i å spare planeten om vi alle allerede er blitt utryddet?... 

Cornelis 


#Nettavisen #Side3 #Side2trening #treningsbloggen #helse #iform #påske #påskeegg #Freia #palmeolje #Norge #debatt #trener #CornelisElander 

7 kommentarer

Peter

23.03.2015 kl.21:11

Når det står mellom en mulig helseskade av matolje og utryddelse av verdens oksygenproduksjon så er det selvfølgelig førstevnte som er den mest sannsynlige grunnen til menneskehetens død. Takk til Cornelius for å gjøre denne allerede kunnskapsløse slaktivisme-faden enda litt dummere.

Cornelis Elander

23.03.2015 kl.21:21

Hei @peter

Jeg mener også at det er viktig å verne om regnskogen, men poenget er at Freia kanskje ikke er der vi bør starte da de benytter såkalt "bærekraftig" og [i løpet av 2015] "sporbar palmeolje". Mitt problem er heller at vi på et generelt grunnlag (også for vår egen helses skyld..) ikke bør kjøre i oss usunn palmeolje i det hele tatt, og som sagt er det jo liten vits i å verne regnskogen om vi ikke også verner og tar litt vare på oss selv også (det er nå i hvert fall min mening :) ).

Uansett, takk for at du klikket innom bloggen!

Mvh

Cornelis

Lars

24.03.2015 kl.07:45

@Peter: Vi har da ryddet skog i Europa i flere hundre år for å lage dyrket mark, hvorfor er det så mye bedre enn å rydde regnskog? Og det med okygenproduksjon er et mindre tema da det er havet som i hovedsak står for det. Et større tema må da være å binde opp karbon som trær gjør, men det gjelder også skogen her hjemme.

Danne

24.03.2015 kl.10:14

Vel. Kanskje vi burde chille par hakk med inntaket av Palmolje. Hvor mye palmolje slenges i søpla pga utgått dato? Ser ingen artikler om det i Media...

Per

24.03.2015 kl.10:55

"for hva er vel vitsen i å spare planeten om vi alle allerede er blitt utryddet?."

Jeg skjønner at du synes det hørtes bra ut oppe i ditt eget hode, men vi, mennesker, på toppen av næringskjeden har et ansvar for å ta vare på denne jorden, uansett om vi stryker med eller ikke.

Peter

24.03.2015 kl.16:35

Cornelius: Fortsatt litt uklar på hvordan du mener planteolje vil utrydde menneskeheten.

Lars: Har jeg sagt at regnskog er viktigere enn annen skog? Når det gjelder oksygenproduksjon så er vel estimatene på hva som bidrar mest omdiskuterte, men det var da heller ikke hovedpoenget.

Poenget (til dere begge): helseeffekten av palmeolje er alltids et tema, men det er ikke den som har gjort dette produktet så omdiskutert. Det finne mange andre produkter vi stapper i oss er verre, men kosthold er faktisk ikke særlig sannsynlig som årsak til menneskehetens utryddelse. Skal man kritisere, bør man holde det innenfor et realistisk perspektiv, hvis ikke ser det bare dumt ut.

Cornelis Elander

02.04.2015 kl.23:31

Hei @Petter :)

Nei da, ikke det jeg skriver - les det en gang til :)

Mvh

Cornelis

Skriv en ny kommentar