Bør du spise “supermat”?

Har vi godt av såkalt “supermat”, og hva er det egentlig? NRK Folkeopplysningen har sett nærmere på begrepet, men sitter statskanalen egentlig med ordentlige fakta? Supermatekspert, John Opsahl, mener nei

Supermat har vært i vinden en stund, og selv om jeg personlig bare har prøvd det over kortere perioder (og skal derfor ikke uttale meg om langtidseffekten), vil jeg imidlertid mene at dette så absolutt kan være med å gi mer energi, eller til og med kunne forbedre helsemessige tilstander, for mange. Dette kort og godt fordi vi her bare snakker om en fellesbetegnelse på sunn mat som; frukt, grønnsaker, nøtter, osv. (alt det vi HAR godt av, og burde spise mere av!). At det blir tørket og ofte kommer i pulverform skyldes at maten gjerne blir transportert fra steder langt utenfor Norges grenser – i tillegg til at det eventuelt kan gjøre det litt enklere for forbrukeren å innta. På samme måte som jeg mener det vil være smart å ta en proteinshake, og supplementere det ellers proteinfattige norske kostholdet med andre former for sunne tilskudd, mener jeg altså at vi her kan ha godt av få i oss litt mer nøtter og frukt også.. 

Følg meg også gjerne på Facebook!

For når du ser rundt omkring på hva som blir sett på som “OK” (av ernæringsekspertene og andre) å spise, er det helt utrolig at man skal angripe det som kanskje er noe av det bedre vi (kan) få tak i… 

Hva mener du? (ber om en saklig debatt!) 

Cornelis i Hollywood

#kosthold #mat #trening #helse #kropp #meninger #debatt #supermat #NRK #diskusjon #treningsbloggen #Norge #Hollywood #nyheter  

10 kommentarer
    1. Programmet angrep jo ikke det ernæringsmessige innholdet i supermat, tvert imot, de sa det var bra, bare at det ikker bedre enn annet variert inntak av frukt og grønt. Problemet er mao ikke at det ikke er sunt, det er det, men det er dyrt og ikke noe bedre enn billigere og lettere tilgjengelige alternativ.

    2. Enig med Atle. Folkeopplysningen sa aldri at supermat er dårlig, men tvert i mot, samtidig så er det jo latterlig å betale tusenvis av kroner pr. kg når man kan få i seg det samme med vanlige grønnsaker. Virker ikke som du skjønte det Cornelius?

    3. Åja du lener deg til “supermat-ekspert” John Opsahl, en mann som lever av å selge nettopp supermat. Bukken til havresekken?

    4. Tobb; John Opsahl har jobbet i flere titalls år som kostholdsexpert og hjulpet tuusenvis av mennesker, både voksne og barn, i mange land, som sliter med alvorlige sykdommer, og er forlatt i et helsesystem som ikke gjør annet enn å fore dem med medisiner. Disse har han hjulpet til å få et nytt og bedre liv, og mange av dem har kunnet kutte ut medsiner helt og begynne å leve igjen. Tror man skal være forsiktig med å uttale seg om mennsker man ikke kjenner. Og naturlig nok lever han av det han brenner for, er det så unormalt? De fleste som får muligheten til det gjør vel det!
      Sanme gjør jo Cornelis, med trening! 😉

    5. @Caroline:
      Jeg er generelt sett skeptisk til uttalelser som kommer fra folk som prøver å tjene penger på noe, særlig når man begynner å bevege seg ut på vitenskapelige områder. Godt mulig han har hjulpet mange, men det er ikke det det er snakk om her. Saken dreier seg om at personer med høyere utdannelse innenfor ernæringsfysiologi mener, basert på det de kjenner til av forskning, at såkalt supermat ikke er så supert, og at du kan oppnå samme resultat ved mer vanlige matvarer. På den andre siden har vi en fyr som tjener penger på supermat, og som meg bekjent ikke har noen høyere utdannelse innenfor feltet ernæring, som hevder at supermat er fantastisk.
      For min del blir det ikke veldig vanskelig å bestemme meg for hvem jeg tror mest på, og da er det irrelevant hvor mange som hevder seg hjulpet av de respektive sidene i debatten.
      P.S. “Kostholdsekspert” er ikke akkurat noen beskyttet tittel. Jeg er kostholdsekspert. Bikkja mi også. På grunn av dette (og all den tid jeg mangler både tid og interesse til å virkelig sette meg inn i det selv) forholder jeg meg til hva de virkelige ekspertene mener, og det er de som har en høyere utdannelse og som dermed har lov til å smykke seg med den beskyttede tittelen ernæringsfysiolog. Da vet jeg nemlig at de uttaler seg med basis i forskning og faktisk kunnskap, og ikke fordi de har økonomiske interesser av å selge et eller annet produkt. (Jeg hevder ikke at herr Opsahl uttaler seg på dette grunnlaget – poenget er at jeg ikke har noen måte å vite at han ikke gjør det.)

    6. @Tobb jeg referer til supermatekspertens kommentarer angående NRK programmet – ikke hva han måtte mene om supermaten i seg selv. Når det kommer til “tilskuddet” skriver jeg selv om mine egne erfaringer, og poengterer ettertrykkelig at jeg ikke kan uttale meg om langtidseffekten da jeg kun har benyttet meg av dette over kortere perioder. Jeg trekker imidlertid fram hva supermat egentlig er, ting som sunne nøtter, frukt, etc. og hvorfor jeg ut ifra det mener at dette er noe man trolig kan ha godt av – særlig opp mot hva vi nordmenn ellers kjører i oss..
      Cornelis

    7. Når jeg hører supermat så tenker jeg først og fremst på “new age”-produkter som goji-bær osv. Jeg registrerer at du bruker en mer utvidet definisjon av supermat enn dette, men det å kalle “alt som er sunt” for “supermat” bidrar jo bare til å tåkelegge hva det er folkeopplysningen kritiserer: “nymotens” mat i fancy forpakninger, som selges til 5-dobbel pris av ernæringsmessig tilsvarende produkter.
      Jeg tror det er viktig å skille her, for det er en forskjell på det å si “spis sunnere matvarer som grønnsaker og nøtter”, og det å si “spis disse fantastiske fjampfjamp-bærene som jeg tilfeldigvis selger til blodpris”. Førstnevnte er bare positivt, sistnevnte not so much.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg